Forrás: http://torokparadicsom.blog.hu/

2010. november 20.

 

 

Kandírozott pomelo-héj

 

Amióta lehet Magyarországon is kapni, azóta kedvencem ez a nagy, vicces citrusféle :) És mivel mindig is sajnáltam eldobni azt a szép, vastag héját, az jutott az eszembe, hátha lehetne - a kandírozott narancs és citromhéj mintájára - ezt is kandírozni. Nos, úgy tűnik lehet!

 

 

 

Hozzávalók:

 

- 1 db pomelo héja (közel 0,5 kg :))

- sok cukor

- víz

 

 

Mivel a magyar nyelvű oldalakon nem találtam leírást a pomelo-héj kandírozásról, és angolul sem nagyon sokat, a biztonság kedvéérért a kétféle klasszikus citrushéj-előkészítési módszert ötvöztem: a darabokra vágott héjat 3 napig áztattam naponta egy-kétszer cserélt hideg vízben, majd a főzni felrakott héjról 1 perc forralás után leöntöttem a vizet, és ezt az eljárást is megismételtem háromszor. A leszűrt héjakról  levágtam a vastag fehér rész egy részét, és csinos keskeny nyílformára vágtam a héjdarabokat, ezután az elkészített cukorszirupba ( kb. 4 dl vízben feloldottam 80 dk cukrot és felforraltam) átraktam őket és időnkénti kevergetés mellett üvegesre főztem. Időnként megkóstoltam egy darabkát, és amikor kellően puhának és ízesnek éreztem, késznek nyilvánítottam a kandírozást :)

 

A cukor mennyisége nem elírás: sok recept "szárazra" kandírozza a citrushéjakat, kevesebb cukorral és víz hozzáadása nélkül, én viszont cukorszirupban szoktam eltenni, befőttesüvegben, mert így évekig is eláll. Úgyhogy az elkészült, forró héjakat kisterilizált befőttesüvegekbe raktam, nyakonöntöttem a forró sziruppal, amiben főtt, rácsavartam a steril fedeleket és miután kihűlt, ellenőriztem, hogy "beszívta"-e a tetőt, és elhelyeztem őket a spájzban, hogy ott várják be a Karácsonyt! :)