Smarni (Császármorzsa) recept

Kategória:
Sütemények, édességek

Hozzávalók:

1 liter tej

40 dkg gríz

10 dkg cukor

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

8 tojás

15 dkg mazsola

6-8 dkg margarin

pici só

1 citrom reszelt héja


A tálaláshoz:
(eper)lekvár
szörp
porcukor

Elkészítés:
1. A tejet egy lábasba öntjük, és 10 dkg cukorral, 1 csipet sóval felforraljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és grízt. Csomómentesre keverjük, majd takarék lángon besűrítjük. Ezután a fazekat hűtőfürdőbe tesszük.
2. A mazsolát forró rumos teával leforrázzuk, picit ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük.
3. Kivesszük a grízt a hűtőfürdőből, és hozzájuk keverjük a tojások sárgáját, majd a mazsolát.
4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és óvatosan a grízes masszához keverjük.
5. Egy mély tepsit alaposan kivajazunk, majd beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Minden 10 percben kinyitjuk a sütőt, kihúzzuk a tepsit, és egy nagy villával összetörjük, és átforgatjuk a morzsadarabokat, hogy jól megpiruljanak.
6. Forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Mindenféle lekvár, szörp illik hozzá, de magában is nagyon finom.