Aranygaluska recept

 

 

 

Hozzávalók:


a tésztához:

a tetejére:

öntet:

 

 

 

Elkészítés:

1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

 

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül.

 

A tepsit hideg sütőbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot.

180 fokos légkeverés (közepes hőfokon) 35-40 percig sütjük.

 

 

 

Tanácsok:

Borsodóval kínáljuk. Az aranygaluska csak frissen jó!