Omlós-élesztős bejgli
Hozzávalók:
1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin.
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő
2 db tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió.
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg morzsa.
A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl
langyos, cukros tejben felfuttatjuk,
és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az
egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük. Utána 6
egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, utána téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket
lapos késsel egészen a tészta szeléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve
fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük
addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik) Mérsékelt meleg sütőben kb. 35-40
percig sütjük, így szép „márványos" lesz.
Máktöltelék; 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk,
amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát,
kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát' ettől lazább
lesz a töltelék).
Diótöltelék 22
dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk
és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citrom
héjat és 4 dkg zsemlemorzsát.
A tölteléket
mindig hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk arra. hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben fel reped