Omlós-élesztős bejgli

 

 

Hozzávalók:

                 1 kg           liszt,

             20 dkg           vaj vagy margarin.

             15 dkg           zsír,

             60 dkg           cukor,

               1 dkg           élesztő

                 2 db           tojás,

                  2 dl           tej,

                                   só,

             40 dkg           mák,

             40 dkg           dió.

             10 dkg           mazsola,

                     fél           citrom,

               4 dkg           morzsa.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, utána téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta szeléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik) Mérsékelt meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük, így szép „márványos" lesz.

Máktöltelék; 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát' ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citrom héjat és 4 dkg zsemlemorzsát.

A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.

Ügyeljünk arra. hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben fel reped