Kürtőskalács

 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

2,5 dl langyos tej

6 dkg cukor

6 dkg olvasztott vaj

2 tojás

1 kávéskanál só

Ízesítés ízlés szerint:

fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék, darált mogyoró, stb.

Elkészítés:

 

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.

A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára. Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Faszén fölött lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

 

Mi a Mesterségek ünnepén vettünk kalácssütő fát, ha jól sikerül, tényleg olyan, mint azok a kürtőskalácsok, amiket kapni lehet.

 

A receptet Lyndara küldte. Köszönjük!