Katalánkrém
Hozzávalók
6 személyre:
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 6
tojássárgája
- 15
dkg kristálycukor
- 1
evőkanál keményítő
- 1
citrom
- egész
fahéj
- 3
dkg vaj
Elkészítés:
Öntsünk 2 dl
tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat,
majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig. A keményítőt
keverjük a maradék 1 dl
tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral,
majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ha
szükséges, leszűrhetjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött
folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük
hat kis tálkába. A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne
bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt
szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején
karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen
bent a krém, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.