Forrás: http://www.mindmegette.hu/sajtos-brokkoli-kremleves.recept

 

 

Sajtos brokkoli krémleves

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg brokkoli

30 dkg burgonya

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál napraforgóolaj

1 húsleveskocka

2 dl tejszín

őrölt bors

15 dkg gouda sajt (trappista is jó)

 

 

 

Elkészítés:

 

Brokkolit rózsáira szedve megmossuk, a pici szárakat felszeljük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük. Annyi vízzel felöntjük, ami ellepi, majd a leveskockát is hozzádobjuk. 15 percig főzzük, míg meg nem puhul a burgonya és a brokkoli, majd hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk az egészet. A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, borsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük, a maradék sajttal megszórjuk. Friss kenyeret vagy bagettet adunk hozzá.